buitenland

Monsterzege premier Noord-Rijnland-Westfalen

Door ANP - 24 september 2016

BOCHUM (ANP) – Met een uitslag die aan exotische dictaturen doet denken, is zaterdag de sociaaldemocratische premier Hannelore Kraft herkozen als partijleider van de SPD in haar deelstaat. De populaire regeringsleider kreeg van de 445 congresgangers in Bochum 98,4 procent van de stemmen. De SPD heeft circa 110.000 leden in de aan Nederland grenzende deelstaat van bijna 18 miljoen inwoners.

De 55-jarige Kraft kon haar tranen niet bedwingen bij de uitslag. Die is nog hoger dan twee jaar geleden, toen 95,2 procent van de leden haar als leider koos, maar minder dan Krafts ‘topjaar’ 2012, toen ze de steun kreeg van 99,1 procent van partijleden.

Kraft werd in 2010 premier van Noord-Rijnland-Westfalen. Ze zei zaterdag trots te zijn dat sindsdien één op elke drie euro’s die de deelstaatsregering uitgeeft, naar kinderen, onderwijs en gezinspolitiek gaat. Half mei zijn er parlementsverkiezingen in de deelstaat. Dat is drie maanden voor de nationale parlementsverkiezingen.