buitenland

Nijmeijer wil bouwen aan betere maatschappij

Door ANP - 23 september 2016

CARTAGENA (ANP) – Tanja Nijmeijer blijft voorlopig in Colombia, waar maandag het historisch vredesakkoord wordt ondertekend dat een eind maakt aan ruim vijftig jaar burgeroorlog. Het Nederlandse lid van de guerrillabeweging FARC wil er helpen aan ,,het opbouwen van een betere maatschappij”. Dat heeft ze gezegd in een radio-interview dat de VPRO vrijdagavond uitzond. Ze ambieert geen politieke carrière, maar ,,als dat moet, dan moet het.”

Nijmeijer behoort sinds 2003 tot de gewapende rebellen en maakte de voorbije jaren deel uit van de delegatie die op Cuba de vredesonderhandelingen voerde met de Colombiaanse regering. Een terugkeer naar Nederland zit er op korte termijn niet in omdat ze op de opsporingslijst van Interpol staat en daarmee uitlevering aan de Verenigde Staten riskeert. ,,Ik zou het fijn vinden naar Nederland te kunnen, weer Nederlands om me heen te horen, het landschap te zien, maar vooral mijn familie.”

Nijmeijer ziet de nabije toekomst in haar zelfgekozen tweede vaderland in Zuid-Amerika met vertrouwen terug door de amnestieregeling die is afgesproken voor FARC-strijders die geen misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd. ,,Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar je weet zelf wat voor rol je hebt gespeeld. Ik heb mijn geweten echt schoon.”