buitenland

Noord-Korea: stelletje Obama’s is belachelijk

Door ANP - 11 september 2016

PYONGYANG/SEOUL (ANP) – Noord-Korea heeft zondag de Amerikaanse initiatieven om nieuwe sancties af te kondigen, belachelijk genoemd. Het staatspersbureau meldde dat ,,het stelletje Obama’s dat nu rondrent en over zinloze sancties praat, volslagen belachelijk is”. Noord-Korea gaat toch door met het versterken van zijn nucleaire kracht, aldus het persbureau. Noord-Korea moet als nucleaire macht worden erkend, vindt Pyongyang.

Washington heeft in een reactie op een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef meer sancties tegen Noord-Korea in het vooruitzicht gesteld. Noord-Korea heeft afgelopen week zijn vijfde en tot dusverre krachtigste kernproef gedaan. De vorige nucleaire proef was in januari.

De nieuwe proef heeft tot grote zorg in de regio geleid. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye bespreekt de situatie maandag met de leiders van de politieke partijen in het land, meldde persbureau Yonhap zondag. Onder de gespreksonderwerpen zijn de recente diplomatieke inspanningen van Park die net terug is van reizen naar Rusland, China en Laos en de plaatsing van een speciaal Amerikaans luchtafweersysteem. De speciale luchtafweer van het type Thaad (Terminal High Altitude Areal Defence ) zou voor eind volgend jaar operationeel moeten zijn.