buitenland

Obama opent museum voor Afro-Amerika

Door ANP - 24 september 2016

WASHINGTON (ANP) – De eerste zwarte president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft zaterdag samen met zijn vrouw Michelle, het Nationale Museum voor Afrikaans-Amerikaanse Geschiedenis geopend. Het plan voor zo’n museum is al meer dan honderd jaar oud, maar de uitvoering ervan heeft lang geduurd. Het museum brengt volgens Obama ,,het verhaal van een Amerika dat niet altijd op de voorste rij heeft gestaan”.

Het museum vertelt ,,de Amerikanen ook over de spanningen tussen rassen, zoals we die nu zien bij protesten tegen het doden van zwarten door toedoen van politieagenten”. In het museum gaat het volgens Obama niet enkel over de geschiedenis van de zwarte Amerikanen, ,,maar over alle Amerikanen, hun zonden en triomfen, het vertelt wie we zijn”.

Het heeft ruim 480 miljoen euro gekost en is ontworpen door de Britse architect David Adjaye. Het staat op een prominente plek in de Amerikaanse hoofdstad, naast het Smithsonian National Museum waar het bijhoort, vlak bij het monument voor de grondlegger van de VS, George Washington, en vlakbij Obama’s residentie, het Witte Huis.

Obama’s voorganger George Bush was ook met zijn vrouw Laura bij de feestelijke opening. Bush was president toen in 2003 tot de bouw werd besloten.