buitenland

Oekraïne: voorlopig geen decentralisatie

Door ANP - 06 september 2016

KIEV (ANP/RTR) – De Oekraïense regering draagt voorlopig geen bevoegdheden over aan het bestuur van de opstandige regio’s Donetsk en Loehansk, zoals het vredesakkoord van Minsk voorschrijft. De regering in Kiev wil de grondwet niet wijzigen ,,zo lang de omstandigheden daar niet naar zijn”, zei president Petro Porosjenko dinsdag.

Kiev beloofde de Russischgezinde rebellen in de oostelijke regio’s vorig jaar in Minsk de grondwet aan te passen om Donetsk en Loehansk meer zelfbestuur te gunnen. Rusland, de beschermheer van de opstandelingen, klaagt dat de regering-Porosjenko treuzelt met de vereiste wetgeving. Die eist op haar beurt onder meer dat de opstandelingen eerst de strijd staken en de controle over de grens met Rusland weer afstaan aan het Oekraïense leger.