buitenland

Oppositie Syrië komt met vredesplan

Door ANP - 07 september 2016

LONDEN (ANP) – Opposanten van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad hebben woensdag in Londen een vredesplan gelanceerd. Het door Saudi-Arabië gesteunde Hoge Onderhandelingscomité (HNC) wil zes maanden gaan onderhandelen met Assad over de vorming van een overgangsregering. Tijdens de onderhandelingen moet er een wapenstilstand zijn. Assad moet na de onderhandelingsfase het veld ruimen en de macht overdragen aan de tijdelijke regering. Die bestuurt het land anderhalf jaar lang en organiseert verkiezingen.

Een topman van het HNC, Riyad Hijab, presenteerde dit plan in Londen, meldde de BBC. Het heet Visie voor Syrië en schetst drie fasen, de onderhandelingen, de overgangsfase en de tijd van grondwetswijziging en stembusgang. Assad stelt zich, net als tijdens eerdere soortgelijke onderhandelingsinitiatieven, op het standpunt dat hij de wettig gekozen regering leidt en dat het HNC niet kan eisen dat hij aftreedt.