buitenland

Poetin komt met nieuwe parlementsvoorzitter

Door ANP - 23 september 2016

MOSKOU (ANP/DPA) – De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag zijn plaatsvervangend stafchef Vjatsjeslav Volodin naar voren geschoven als voorzitter van het afgelopen zondag gekozen parlement. Poetin zei in een gesprek met leden van de nieuwe Russische Tweede Kamer, de Doema, dat het weliswaar niet zijn taak is een voorzitter te kiezen, maar hij vindt Volodin als parlementschef een goed idee en premier Dmitri Medvedev vindt dat volgens Poetin ook. De eerste zitting van de nieuw gekozen Doema staat voor 5 oktober op het programma.

De verkiezingen zijn een overwinning geworden voor Poetins Verenigd Rusland (VR), maar de lage opkomst ontsiert de zege van VR. Die heeft meer dan 340 zetels in de wacht gesleept. Er is praktisch geen oppositie in het parlement. De drie andere grote partijen die zetels bemachtigden, de communistische partij, een ultranationalistische partij en een sociaaldemocratische partij, gelden niet als serieuze opposanten van het Kremlin.