buitenland

‘President Oezbekistan overleden’

Door ANP - 02 september 2016

TASJKENT (ANP/RTR) – De Oezbeekse president Islam Karimov (78) is overleden. De hersenbloeding die hem onlangs trof is hem fataal geworden, melden bronnen in diplomatieke kringen.

De Oezbeekse autoriteiten lieten eerder op de dag nog weten dat de bejaarde president in kritieke toestand op de intensive care lag. ,,Met pijn in het hart melden we u dat de gezondheid van onze president snel achteruitgaat en dat de artsen het als kritiek beschouwen”, luidde de uitzonderlijke mededeling. Normaliter zwijgen de autoriteiten over de gezondheid van Karimov.

Het gerucht van Karimovs verscheiden, dat nu door drie ingewijde diplomaten is bevestigd, ging al enkele dagen. Afgelopen week doken foto’s op die zouden aantonen dat de familiebegraafplaats voor zijn uitvaart in orde gemaakt werd.

Karimov regeert Oezbekistan al sinds de voormalige Sovjetrepubliek in 1991 onafhankelijk werd. Mensenrechtenorganisaties noemen hem een dictator, die met ijzeren vuist regeert. Karimovs dood zal volgens insiders een machtsstrijd ontketenen. In Oezbekistan zijn ook moslimmilitanten actief.