buitenland

Rusland steunt referendum Bosnische Serviërs

Door ANP - 23 september 2016

BELGRADO (ANP/DPA) – Rusland heeft de Bosnische Serviërs zijn steun betuigd voor het omstreden referendum dat zij zondag willen houden. De Bosnische Serviërs hebben ,,het volste recht om over zichzelf te beslissen”, zei president Vladimir Poetin volgens Servische media tegen hun voorman Milorad Dodik.

De Bosnisch-Servische deelregering legt de bevolking zondag voor of de deelrepubliek 9 januari moet aanwijzen als nationale feestdag. De hoogste rechter van Bosnië heeft de volksraadpleging verboden, omdat die Bosnische moslims, de zogeheten Bosniakken, zou kwetsen. De datum herinnert aan het uitroepen van de eerste Bosnisch-Servische republiek in de jaren negentig, het begin van de bloedige oorlog in Bosnië. Het referendum plaveit bovendien de weg voor een volksraadpleging over de afscheiding van de Republika Srpska van de rest van Bosnië, vrezen velen in binnen- en buitenland.