buitenland

Schumer denkt dat congres Obama terugfluit

Door ANP - 23 september 2016

WASHINGTON (ANP) – De Democratische senator Chuck Schumer gaat ervan uit dat het Amerikaans congres Barack Obama terugfluit. De president sprak zoals aangekondigd vrijdag zijn veto uit over de ‘wet 9/11’. Die maakt het voor overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 mogelijk Saudi-Arabië aan te klagen wegens betrokkenheid bij of financiering van terreurdaden.

De regering-Obama is tegenstander van dit wetsontwerp, officieel ‘Justice Against Sponsors of Terrorism Act’ geheten, omdat andere landen het als excuus zouden kunnen gebruiken om Amerikaanse diplomaten, militairen of bedrijven voor de rechter te slepen.

Eerder hadden zowel de leden van het Huis van Afgevaardigden als van de Senaat wel ingestemd met de wet. Schumer, hoog in de hiërarchie, zei dat ze dat ,,snel en vastberaden” zullen herhalen om het teleurstellende veto van Obama te overrulen. Daarvoor is in beide kamers een twee derde meerderheid nodig. Het is echter onduidelijk hoeveel Democraten hun president durven afvallen zo vlak voor de verkiezingen.