buitenland

‘Syrische regering gebruikte chloorgas’

Door ANP - 16 september 2016

DEN HAAG/NEW YORK (ANP) – Een reeks aanvallen in Syrië met chloorgas tussen april 2014 en augustus 2015 was het werk van de Syrische regering. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Verenigde Naties, waar persbureau Reuters de hand op heeft weten te leggen.

De VN onderzochten de aanvallen samen met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens en baseerden zich op inlichtingen van westerse landen en uit de regio, zei een anonieme diplomaat tegen Reuters. Hij wist zelfs de specifieke eenheden van de Syrische krijgsmacht te noemen die de aanvallen uitvoerden, waaronder twee helikoptersquadrons van de luchtmacht. ,,Het gaat om de 22e Divisie, de 63e Brigade en squadrons 255 en 253 van de Syrische regering”, aldus de diplomaat.

De Syrische regering heeft het gebruik van chemische wapens altijd ontkend. Een bron bij het Syrische leger deed dit nog maar eens tegenover Reuters. ,,Deze kwestie is compleet onwaar. We beschouwen de VN als een speelbal van sommige landen die terroristen ondersteunen”, aldus de Syrische bron. Damascus omschrijft vrijwel al zijn tegenstanders als ‘terroristen’.