buitenland

Tienduizenden Turkse ambtenaren ontslagen

Door ANP - 02 september 2016

ISTANBUL (ANP) – Zeven weken na de couppoging in Turkije zijn vrijdag nog eens 50.000 staatsambtenaren onder de noodtoestand per decreet ontslagen, onder andere omdat zij een terroristische organisatie zouden hebben ondersteund. Ruim 20.000 van hen werkten in het onderwijs en bijna 8000 bij de politie, berichtte het staatspersbureau Anadolu. Met al eerder aangekondigde ontslagen zijn nu in totaal bijna 130.000 ambtenaren aan de kant gezet.

De Turkse regering stelt de in Amerika in ballingschap levende geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging van 15 juli. Turkije beschouwt de Gülen-beweging als een terroristische organisatie en heeft de VS om uitlevering van de geestelijke gevraagd. President Recep Tayyip Erdogan en Gülen waren politieke bondgenoten van elkaar tot het in 2013 tot een breuk kwam.

Erdogan kondigde op 20 juli voor drie maanden de noodtoestand af. Sindsdien regeert hij bij decreet.