buitenland

Trump erkent: Obama in VS geboren

Door ANP - 16 september 2016

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump gelooft nu ook dat Barack Obama in de Verenigde Staten is geboren. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een opmerkelijke bijeenkomst in zijn nieuwe hotel in Washington, die in de aankondiging werd omschreven als een persconferentie over Obama’s afkomst.

Trump was een uur te laat voor de bijeenkomst, maar in die tijd zonden de drie grote nieuwszenders wel een uur lang beelden van het nieuwe hotel uit. Toen de Republikeinse presidentskandidaat eindelijk op het podium verscheen, gaf hij het woord al snel aan een van de veteranen die zich op het podium hadden verzameld. Eén voor één namen de veteranen het woord om Trump te prijzen. Toen die uiteindelijk weer plaatsnam achter het katheder was hij kort van stof: ,,President Obama is geboren in de Verenigde Staten, punt uit.”

Voordat Trump dat zei, gaf hij Hillary Clinton de schuld van het beginnen van de geruchten rond Obama’s afkomst, een theorie die de afgelopen jaren door talloze media is ontkracht. Onder meer Politifact, Factcheck.org, Politico en The Washington Post stelden vast dat de theorieën aan het einde van de voorverkiezingen werden verspreid door Democratische kiezers die fel voor Clinton en tegen Obama waren. Ze benadrukten echter dat Clinton en haar campagne zich altijd tegen de geruchten hebben verzet.

Trump was een van de felste pleitbezorgers van de zogeheten ‘birther movement’, die het Amerikaanse staatsburgerschap van Obama in twijfel trok. De aanhangers van deze theorie meenden dat Obama in Kenia was geboren. Obama gaf in 2011 zijn geboortecertificaat vrij om een eind te maken aan de discussie.