buitenland

‘Turkije gaat terreurwetten niet aanpassen’

Door ANP - 01 september 2016

ANKARA (ANP) – Turkije peinst er niet over zijn antiterreurwetgeving aan te passen om tegemoet te komen aan eisen van de Europese Unie. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim donderdag gezegd na een bezoek van Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Brussel is bezorgd dat de Turkse regering de wetgeving misbruikt om haar tegenstanders op te sluiten en het zwijgen op te leggen.

Europa heeft Turkije visumvrij reizen in het vooruitzicht gesteld in het kader van het vluchtelingenakkoord met Ankara. Voor het opheffen van de visumplicht moet Turkije echter wel aan een reeks voorwaarden voldoen, waar aanpassing van de antiterreurwetten er een van is.

De Turkse regering liet eerder al weten hier weinig voor te voelen. Maar sinds de mislukte staatsgreep zijn de Turken stelliger geworden in hun verzet tegen deze Europese eis. Ankara heeft meermaals gedreigd het vluchtelingenakkoord op te zeggen als Europa de visumplicht niet opheft.