buitenland

Turkse oppositie naar rechter om decreten

Door ANP - 23 september 2016

ANKARA (ANP) – De grootste oppositiepartij van Turkije vecht een reeks maatregelen aan die de regering in het kader van de noodtoestand heeft uitgevaardigd. De regering heeft de decreten niet, zoals voorgeschreven, binnen een maand aan het parlement voorgelegd, klaagt de CHP.

Het parlement heeft zich nog niet over de gewraakte acht decreten kunnen buigen omdat het met reces is, melden Turkse media. Volgens de CHP heeft de regering van president Recep Tayyip Erdogan daardoor de grondwet met voeten getreden.

De regering-Erdogan ging er na de mislukte staatsgreep van 15 juli prat op dat het volk eensgezind achter het regeringsoptreden tegen de coupplegers en hun veronderstelde medestanders stond, wat zou blijken uit de steun van de voltallige oppositie. Die spreekt zich na aanvankelijke behoedzaamheid echter steeds duidelijker uit tegen de zuiveringen.