buitenland

Verenigd Rusland krijgt 44,5 procent

Door ANP - 18 september 2016

MOSKOU (ANP) – De regerende partij Verenigde Rusland heeft in de verkiezingen voor het Russische parlement 44,5 procent van de stemmen gekregen. Dat heeft het Russische staatsonderzoeksbureau VTsIOM zondag na sluiting van de stemlokalen gemeld op basis van exitpolls.

De door premier Dmitri Medvedev geleide partij behaalde bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden 49 procent van de stemmen.

De nationalistische LDPR werd tweede met 15,3 procent, gevolgd door de communisten met 14,9 en de partij Rechtvaardig Rusland met 8,1 procent. Van de liberale oppositiepartijen die kritisch staan tegenover president Vladimir Poetin haalde geen een de kiesdrempel van 5 procent.

Van de 450 zetels wordt de helft volgens partijlijsten de verdeeld, de andere helft in directe verkiezingen. Sommige liberale kandidaten maken hierdoor nog wel een kans op een zetel via hun district.