buitenland

Verenigd Rusland krijgt grote meerderheid

Door ANP - 19 september 2016

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) – De regerende partij Verenigd Rusland (VR) van president Vladimir Poetin kan rekenen op een drie vierde meerderheid in de Russische Tweede Kamer, de Doema.

Bijna alle stemmen van de parlementsverkiezingen van zondag zijn geteld. De partij heeft ruim 340 van de 450 zetels in de wacht gesleept, meldden de autoriteiten maandag. VR kreeg daarmee ruim meer dan de helft van de stemmen.

Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat de communistische partij (CPRF) de tweede van het land is met 42 zetels in de Doema. De extreemrechtse LDPR (Liberaal-Democraten) zou één zetel minder behalen en de sociaaldemocratische Rechtvaardig Rusland 21 zetels. Een links-nationalistische coalitie die zich Rodina noemt, het progressief liberale Burgerplatform en een onafhankelijke kandidaat krijgen elk één zetel.

De opkomst was laag. In 2011 kwam nog 60 procent van de kiezers opdagen, zondag nog geen 48 procent.