buitenland

Verkiezing Oostenrijk onzeker door nieuwe rel

Door ANP - 09 september 2016

WENEN (ANP/RTR) – Problemen met stemmen per post dreigen ook de tweede poging van Oostenrijk dit jaar een nieuwe president te kiezen te doorkruisen. De regering in Wenen overweegt de presidentsverkiezingen van 2 oktober uit te stellen omdat de kwaliteit van de stembiljetten voor poststemmen te wensen overlaat.

,,Als een kennelijke productiefout het onmogelijk maakt de verkiezingen fatsoenlijk te laten verlopen, dan is het mijn plicht als eindverantwoordelijke van de kiesraad om onmiddellijk uitstel te overwegen”, liet minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vrijdag weten. De afgelopen dagen hadden meerdere gemeenten en kiesgerechtigden hun beklag gedaan over stembiljetten waarvan de lijm had losgelaten. Ze arriveerden daardoor niet, zoals is voorgeschreven, afgesloten bij de geadresseerde. Al van minstens vijfhonderd onbruikbare stembiljetten is volgens Oostenrijkse media melding gemaakt.

De stembusgang van 2 oktober, die nu op losse schroeven staat, was nodig omdat het constitutionele hof de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen in mei ongeldig verklaarde. Er waren fouten gemaakt bij het tellen van poststemmen.

Het constitutioneel hof had zich over de zaak gebogen op verzoek van de rechts-populistische FP, wier kandidaat nipt had verloren. FP’er Norbert Hofer kwam ongeveer 31.000 stemmen tekort om voormalig Groenen-leider Alexander Van der Bellen te verslaan. Als de poststemmen niet waren meegerekend, had Hofer gewonnen.