buitenland

Verkiezing Oostenrijk onzeker door nieuwe rel

Door ANP - 09 september 2016

WENEN (ANP/RTR) – Problemen met stemmen per post dreigen ook de tweede poging van Oostenrijk dit jaar een nieuwe president te kiezen te doorkruisen. De regering in Wenen overweegt de presidentsverkiezingen van 2 oktober uit te stellen omdat de kwaliteit van de stembiljetten voor poststemmen te wensen overlaat.

,,Als een kennelijke productiefout het onmogelijk maakt de verkiezingen fatsoenlijk te laten verlopen, dan is het mijn plicht als de hoogste bestuurder van de kiesraad om onmiddellijk uitstel te overwegen”, liet minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vrijdag weten. De afgelopen dagen hadden meerdere gemeenten en kiesgerechtigden hun beklag gedaan over beschadigde stembiljetten.

De stembusgang van 2 oktober, die nu op losse schroeven staat, was nodig omdat het constitutionele hof de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen in mei ongeldig verklaarde. Er waren fouten gemaakt bij het tellen van poststemmen.