buitenland

VN: in een maand 180 burgerdoden in Jemen

Door ANP - 23 september 2016

GENVE (ANP) – De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zijn ,,diepe zorg” uitgesproken over het hoge aantal burgerslachtoffers in de strijd in Jemen. Na het afbreken van de vredesonderhandelingen vielen in de vorige maand 180 doden onder de burgerbevolking en bijna 270 gewonden. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van juli.

Volgens de Mensenrechtencommissaris werden in augustus minstens 41 keer scholen of gezondheidscentra, markten, gebedshuizen, vliegvelden en woningen aangevallen. De commissaris riep alle partijen op zich aan het internationaal humanitair recht te houden en pleitte opnieuw voor de instelling van een internationale en onafhankelijke onderzoekscommissie.

Door de oorlog in Jemen kwamen tussen 26 maart 2015 en 22 september 2016 volgens de UNHR 3980 burgers om het leven. Ruim 6900 raakten gewond.