buitenland

VS en Rusland ruziën over incident Zwarte Zee

Door ANP - 07 september 2016

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) – De Verenigde Staten en Rusland hebben woensdag onvriendelijkheden uitgewisseld na de onderschepping van een Amerikaans spionagevliegtuig boven de Zwarte Zee. Defensiefunctionarissen van beide grootmachten verwijten elkaar om het hardst onverantwoordelijk gedrag.

Een Russisch jachtvliegtuig achtervolgde het spionagetoestel van de Amerikaanse marine bijna twintig minuten lang en kwam gevaarlijk dichtbij, klagen bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Russische departement met dezelfde portefeuille houdt vol dat de Russische piloot zich aan de internationale regels heeft gehouden. Moskou wijst erop dat de Amerikaanse P-8 de transponders had uitgeschakeld om niet te worden opgemerkt. De Amerikanen zouden stiekem een kijkje hebben willen nemen bij de grote legeroefening van woensdag in het zuiden van Rusland.