buitenland

VS en Rusland willen bestand verlengen

Door ANP - 16 september 2016

WASHINGTON/MOSKOU (ANP) – Zowel Rusland als de Verenigde Staten willen het bestand in Syrië verlengen dat sinds maandagavond van kracht is. Het Kremlin sprak vrijdag concreet over 72 uur erbij. Maar beide grootmachten hebben te maken met obstakels.

Washington wil dat Moskou de Syrische regering overhaalt de hulpkonvooien voor Aleppo en andere belegerde steden door te laten. Moskou op zijn buurt wil dat Washington de rebellen in toom houdt. Na vier dagen wapenstilstand neemt het aantal schendingen langzaam toe. Houdt het staakt-het-vuren stand, dan willen Russen en Amerikanen samenwerken bij het bestrijden van de terroristen van islamitische Staat. Daartoe willen ze onder meer inlichtingen uitwisselen.

Zouden de twee samen daadwerkelijk optrekken tegen jihadisten, dan zou dat de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat de VS en Rusland concreet militair samenwerken.