buitenland

Weer betogingen tegen arbeidswet in Frankrijk

Door ANP - 15 september 2016

PARIJS (ANP) – Voor de dertiende keer in ruim een half jaar tijd gaan Fransen donderdag de straat op om te demonstreren tegen de wijzigingen in de arbeidswet. Net als bij voorgaande protestdagen komen tegenstanders van deze hervorming in Parijs op het Place de la Bastille bijeen en trekken ze naar het Place de la République.

De organiserende vakbond telde in de hoofdstad 40.000 boze arbeiders, de politie kwam niet verder dan 12.500 mensen. In steden als Tours, Nantes, Rennes en Marseille waren het er nog veel minder.

Er zijn stakingen uitgeroepen en er worden op naar schatting 110 plaatsen in het hele land betogers verwacht. Vooralsnog meldden verscheidene organisaties dat er geen grote problemen zijn. Het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad loopt normaal. De spoorwegen merken nauwelijks iets van een staking. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben uit voorzorg besloten het aantal vluchten van en naar Frankrijk te beperken omdat luchtverkeersleiders staken.

Hervormingen

Tegenstanders van de hervormingen van de arbeidswet stellen dat de regering daarmee voornamelijk rechten van werknemers heeft geschrapt. De omvang van de protesten neemt volgens Franse media gestaag af. Eind maart betoogden nog bijna 400.000 mensen tegen de nieuwe arbeidswetgeving volgens de politie, en 1,2 miljoen volgens de betrokken vakbonden. Eind juli betoogden er nog slechts 30.000 mensen volgens de politie en 45.000 volgens de bonden.

De tegenstanders willen donderdag duidelijk maken dat ze nog niet uit het veld zijn geslagen. In juli drukte premier Manuel Valls de omstreden wet met een staatsrechtelijke truc door het Franse parlement. De demonstraties gaan door, nu voor afschaffing van de wet, aldus voorzitter Philippe Martinez van de kleine radicale vakbond CGT. De CGT is een drijvende kracht achter het protest.

De wet biedt een zekere bescherming aan werknemers. Ze regelt bijvoorbeeld ontslagvergoeding. De regering heeft echter de rol van de cao en de bonden sterk teruggedrongen. Volgens de CGT ondermijnt dat sterk de rechten van werknemers en moeten die meer werken voor minder loon.