buitenland

Woede over nieuwste kernproef Noord-Korea

Door ANP - 09 september 2016

PYONGYANG (ANP/DPA/RTR) – Noord-Korea heeft opnieuw een kernproef gehouden. De test veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3. Direct nadat de uitvoering van de test door het regiem in Pyongyang bekend werd, volgden internationale protesten. Noord-Korea zegt nu kleine raketten met kernkoppen te kunnen produceren.

De regering in buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef terstond en repte van ,,geopolitieke spanningen”. President Park Geun-hye overlegde met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Washington zal zijn bondgenoot Seoul te allen tijde steunen. Obama kondigde aan de sancties tegen Pyongyang te zullen opvoeren.

De Amerikanen willen onder meer met Japan, dat zich sterk bedreigd voelt, de druk op Noord-Korea verhogen om te bewerkstelligen dat het land een einde maakt aan zijn atoomproeven, die worden gekenmerkt als ,,een provocatie”. Een fel protest was ook te horen van de Franse regering.

China riep op tot terughoudendheid in de reacties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat China wel bij Pyongyang een formeel diplomatiek protest tegen de proef zal indienen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toonde zich bezorgd en drong tegelijk aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea.