buitenland

Zwitsers geven veiligheidsdienst meer rechten

Door ANP - 25 september 2016

BERN (ANP/DPA) – De Zwitsers hebben zondag in een referendum de inlichtingendienst meer bevoegdheden gegeven. Volgens de prognose van de nationale tv-zender SRF heeft 66 procent van de kiezers zich uitgesproken voor een nieuwe wet, die het in individuele gevallen mogelijk maakt telefoons af te tappen, afluisterapparatuur te plaatsen in woningen en op computers in te breken. Om de privésfeer van burgers elektronische te mogen binnendringen, is toestemming nodig van het regeringsbureau voor veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Tegenstanders van de wet, die het parlement vorig jaar al lanceerde in de strijd tegen terrorisme, waarschuwden dat de ingeslagen weg zou leiden naar een ,,snuffelstaat”. Een ruime meerderheid vond echter dat de overheid niet ,,doof en blind” mag zijn voor de dreiging van IS-milities en andere gewelddadige organisaties.