buitenland

Actie extremisten in Iraakse stad Kirkuk

Door ANP - 21 oktober 2016

KIRKUK (ANP) – Gewapende extremisten hebben vrijdag overheidsgebouwen in de Iraakse stad Kirkuk aangevallen, meldt de BBC. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij politiebureaus in de stad en een elektriciteitscentrale. Iraakse veiligheidstroepen zouden de aanval hebben afgeslagen. Eerste berichten spreken van negentien doden, inclusief aanvallers.

Islamitische Staat zei achter de aanval te zitten. De IS-strijders zouden ook het stadhuis en een hotel hebben aangevallen. Sommige bronnen zeggen dat in totaal acht terroristen om het leven zijn gekomen, door zich op te blazen of in de gevechten met de veiligheidstroepen. De autoriteiten in Kirkuk hebben een uitgaansverbod ingesteld.

De aanval in Kirkuk valt samen met een offensief van Iraakse regeringstroepen en Koerdische milities om de door IS ingenomen stad Mosul in het noorden van Irak te bevrijden. De stad ligt 290 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.