buitenland

Burundi wil uit strafhof stappen

Door ANP - 12 oktober 2016

BUJUMBURA (ANP/BLOOMBERG) – Het Afrikaanse land Burundi wil uit het Internationaal Strafhof (ICC) stappen. Een ruime meerderheid van het Burundese parlement, 94 van de 110 leden, stemde woensdag voor terugtrekking uit het hof in Den Haag.

In het land is het sinds april vorig jaar onrustig. President Pierre Nkurunziza deed tegen de regels in voor de derde keer mee aan presidentsverkiezingen die hij vervolgens won. Het ICC kondigde eerder dit jaar een vooronderzoek aan naar de gewelddadigheden rond de verkiezingen, om te bepalen of er een daadwerkelijk onderzoek komt naar eventuele schending van de mensenrechten.

Amnesty International veroordeelde de gang van zaken in Burundi. ,,Deze stemming, op een moment dat het ICC de beschuldigingen van misdaden gaat onderzoeken, is het hoogtepunt van de onwil van de regering recht te doen aan de slachtoffers”, zei Muthoni Wanyeki, de vertegenwoordiger van Amnesty in Oost-Afrika. ,,De aanhoudende pogingen van Burundi de samenwerking met mensenrechtenorganisaties en rechtsinstanties te frustreren, zijn zeer verontrustend. De tussenkomst van deze instellingen zou als een kans moeten worden gezien in plaats van als een bedreiging.”