buitenland

China en Filipijnen vallen elkaar in de armen

Door ANP - 20 oktober 2016

BEIJING (ANP/RTR) – De Verenigde Staten hebben voor president Duterte van de Filipijnen helemaal afgedaan als beste vriend. De nieuwe kameraad heet China. Tijdens een bezoek aan China heeft zowel Duterte als zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping te kennen gegeven dat zelfs de onenigheid over de Zuid-Chinese Zee de goede voornemens niet kan verstoren.

Rodrigo Duterte arriveerde in Beijing met in zijn kielzog zo’n tweehonderd Filipijnse zakenlieden. Nieuwe contracten in China maken het makkelijker de oude met Amerikaanse concerns te verscheuren. President Xi gaf blijk van enorme tevredenheid. De Filipijnen en China zijn broeders, riep hij uit. De wortels van de twee naties zijn met elkaar verbonden, verklaarde Duterte.

Het betwisten van de heerschappij van de Zuid-Chinese Zee beschouwen de landen nu formeel als niet meer dan een onderdeel van de belangen die zij delen.