buitenland

Concerthal Bataclan heeft nieuwe voorgevel

Door ANP - 28 oktober 2016

PARIJS (ANP) – Bijna een jaar na de terreuracties in Parijs is de vernieuwde voorgevel van de concerthal Bataclan onthuld. Het muziekcentrum is de afgelopen zes maanden gerenoveerd, waarbij geprobeerd is de warmte en gezelligheid van de grote zaal te behouden. Toen de schuttingen en hekken die de bouwwerkzaamheden aan het zicht onttrokken waren weggehaald, bleek ook de ingang van het pand aan de boulevard Voltaire naast het gelijknamige café te zijn opgeknapt met de naam in nieuwe rode letters.

De heropening van het poppodium is op 16 november. De Britse zanger Pete Doherty treedt dan op voor een uitverkocht huis. De frontman van de Libertines schreef het nummer Hell to Pay at the Gates of Heaven over het drama in Parijs. Later dit jaar geven onder anderen Youssou N’Dour, Marianne Faithfull, Nada Surf en de Franse rapgroep MZ een concert in Bataclan.

Aanhangers van de terreurgroep Islamitische Staat pleegden op 13 november vorig jaar aanslagen op diverse plaatsen in Parijs. Daarbij kwamen 130 mensen om. Alleen al in de Bataclan vielen 89 doden tijdens een optreden van de Eagles Of Death Metal. De leden van Amerikaanse band waren half februari terug in de Franse hoofdstad en zeiden bij die gelegenheid dat ze na de heropening graag zo snel mogelijk op het affiche wilden.

De Parijse autoriteiten willen de aanslagen op 13 november dit jaar op sobere wijze herdenken.