buitenland

Dikke smog in New Delhi na Diwali

Door ANP - 31 oktober 2016

NEW DELHI (ANP) – De Indiase hoofdstad New Delhi is maandag in een dikke laag smog gehuld, een dag na de viering van het hindoeïstische feest van licht, Diwali. Door de enorme hoeveelheid vuurwerk die werd afgestoken zit er bijna tien keer meer fijnstof in de lucht dan veilig wordt geacht, schrijft de BBC.

Op Twitter worden veel foto’s gedeeld van de luchtvervuiling. De concentratie PM10 – fijnstofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer in doorsnee – steeg tot 999 per kubieke meter. Een niveau boven de honderd wordt als onveilig beschouwd.

De Indiase autoriteiten waarschuwden voor zondag al dat de viering van Diwali problemen kon veroorzaken, onder meer vanwege de luchtvochtigheid. In de aanloop naar de feestdag werden mensen opgeroepen terughoudend te zijn met vuurwerk, maar daarvan lijken weinig mensen zich iets te hebben aangetrokken.