buitenland

Dodental orkaan Matthew boven de 100

Door ANP - 06 oktober 2016

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) – Het aantal doden op Haïti en Cuba door de orkaan Matthew is gestegen tot 102. Dat komt vooral doordat steeds meer doden worden geborgen op Haïti. Lokale autoriteiten maakten donderdag bekend dat daar zeker 98 mensen het leven verloren.

Haïti werd deze week samen met Cuba hard getroffen door de orkaan, die windsnelheden haalde van 230 kilometer per uur. Veel mensen verloren het leven door omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers traden.

Verwacht wordt dat de storm donderdag de Amerikaanse staat Florida bereikt. In de staten Florida, Georgia en South-Carolina hebben naar schatting 1,5 miljoen mensen hun huis verlaten. Zij hebben elders bescherming gezocht of zijn onderweg.

De gouverneur van Florida waarschuwde dat de situatie ,,catastrofaal” kan worden. ,,Ga niet surfen, ga niet het strand op. Dat wordt je dood”, zei hij. ,,Er is geen reden om niet te vertrekken”. In Florida zijn ongeveer 2500 leden van de Nationale Garde gemobiliseerd.