buitenland

Duitse justitie vervolgt Jan Böhmermann niet

Door ANP - 04 oktober 2016

MAINZ (ANP/DPA) – Het Openbaar Ministerie in Duitsland vervolgt de komiek, presentator en schrijver Jan Böhmermann niet wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. De Turkse regering had aangedrongen op vervolging van de 35-jarige komiek omdat hij president Erdogan zou hebben beledigd.

Böhmermann hekelde in maart in het tv-programma Neo Magazin Royale in een gedicht de Turkse leider. Hij vroeg zich hierin af of je Erdogan een geitenneuker en pedofiel mocht noemen. Zijn optreden zou hebben gedraaid om de vraag waar de grens tussen satire en smaad ligt. Onder anderen Erdogan zelf deed aangifte. Bovendien werd via diplomatieke kanalen druk uitgeoefend de komiek te vervolgen, iets waar bondskanselier Merkel geen bezwaar tegen had.