buitenland

EU dreigt met sancties tegen Congo

Door ANP - 17 oktober 2016

LUXEMBURG (ANP) – De Europese Unie bereidt sancties voor tegen de Democratische Republiek Congo uit onvrede over het uitstel van de voor volgende maand geplande presidentsverkiezingen. Het Afrikaanse land besloot zondag die pas in april 2018 te houden. Volgens oppositiepartijen is dat de enige manier voor president Joseph Kabila om aan de macht te blijven. Volgens de wet zou hij anders eind dit jaar moeten aftreden.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken eisten maandag in Luxemburg dat alles in het werk wordt gesteld om de verkiezingen volgend jaar te laten plaatsvinden. Zij dreigen in een verklaring ,,alle beschikbare instrumenten’’ in te zetten, inclusief reisverboden en het bevriezen van banktegoeden van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. EU-buitenlandchef Federica Mogherini kreeg de opdracht dit in gang te zetten.