buitenland

EU dreigt Rusland met sancties om Syrië

Door ANP - 20 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie overweegt extra sancties tegen Rusland als de huidige ,,wreedheden’’ in Syrië doorgaan. Dat blijkt uit conceptconclusies van de EU-top in Brussel waar de Europese regeringsleiders de kwestie donderdagavond bespreken.

De leiders spreken in de tekst hun ,,sterke veroordeling’’ uit van de aanvallen op burgers in Aleppo door Syrië en zijn bondgenoten, waarbij Rusland met name wordt genoemd. Zij roepen op tot ,,onmiddellijke stopzetting’’ van de vijandelijkheden en eisen toegang voor humanitaire konvooien. Verder moeten verantwoordelijken worden berecht en moet het politieke overleg een herstart krijgen.

De EU heeft al sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de situatie in de Krim en Oost-Oekraïne, maar extra maatregelen vanwege de Russische bombardementen in Syrië liggen gevoelig. Alle opties staan open, staat in de concepttekst, inclusief reisverboden en het bevriezen van tegoeden van personen en organisaties.