buitenland

EU-parlement: minder foute vetten in snacks

Door ANP - 26 oktober 2016

STRAATSBURG (ANP) – De hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten in snacks als pizza’s, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees parlement wil een wettelijke limiet. Het stemde woensdag in Straatsburg in met een voorstel dat het aantal doden als gevolg van overmatige consumptie van zogeheten transvetzuren in de EU moet terugdringen.

,,Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag”, zei europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). ,,Aparte vet-etiketten werken niet en geven te veel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector.”

Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan de risico’s die zijn verbonden aan het eten van transvetten.