buitenland

Europese landing op Mars geslaagd

Door ANP - 20 oktober 2016

DARMSTADT (ANP) – Europa is erin geslaagd een laboratorium neer te zetten op de planeet Mars. De Schiaparelli landde woensdag op het oppervlak van de rode planeet.

De vluchtleiding in het Duitse Darmstadt kreeg pas na lang wachten het verlossende signaal dat alles goed was verlopen. De lander moest na aankomst een teken naar de aarde sturen, maar dat lukte niet helemaal volgens de verwachting. De werking van het hitteschild verliep voorbeeldig, maar die van de parachute niet. De vluchtleiding bestudeert de signalen daarvan nog, zo deelde de Europese luchtvaartorganisatie ESA donderdag mee.

ESA is bijzonder tevreden. Echter, of de lander geheel ongeschonden het Marsoppervlak heeft bereikt, is nog niet helemaal duidelijk.