buitenland

Europese Unie maant Rusland om Syrië

Door ANP - 17 oktober 2016

LUXEMBURG (ANP) – De schaal en intensiteit van de Russische bombardementen op Oost-Aleppo zijn duidelijk disproportioneel. Dat vinden alle 28 EU-landen. Zij roepen daarom Rusland op zijn verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan het beëindigen van het conflict in Syrië. De bombardementen op Aleppo moeten zo snel mogelijk stoppen en Rusland moet meehelpen de voorwaarden te scheppen voor een wapenstilstand.

,,Het doelgericht bombarderen van ziekenhuizen, medisch personeel, scholen en essentiële infrastructuur, evenals het gebruik van vatbommen, clusterbomen en chemische wapens, komen mogelijk neer op oorlogsmisdaden”, stellen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in verklaring na overleg in Luxemburg. Zij willen dat het Internationaal Strafhof dit gaat onderzoeken.

De ministers waren hier ,,duidelijk en volledig eensgezind’’ over, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De wapenstilstand is volgens haar noodzakelijk om humanitaire hulp naar de Oost-Syrische stad te krijgen en de gewonden te kunnen evacueren. ,,De situatie in Aleppo is rampzalig.’’

Toekomst

Voorstellen voor sancties tegen Moskou vanwege de Russische steun aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad werden volgens de Italiaanse niet op tafel gelegd. Assad werd als hoofdverantwoordelijke aangeduid, maar de uithaal naar de Russen wordt gezien als een sterk signaal.

,,Voor iedereen is het grootste risico de val van Aleppo”, zei minister Bert Koenders . ,,Je moet sancties wel boven de markt blijven houden, die moet je niet uitsluiten. Rusland luistert naar kracht, naar druk.”

De EU gaat vanaf dinsdag gesprekken over de politieke toekomst van Syrië voeren met ,,partnerlanden’’ in de regio, zoals Iran en Saudi-Arabië. ,,Dat klinkt gezien het geweld nu surrealistisch, maar het is echt noodzakelijk’, zei Mogherini. ,,De eerste prioriteit is nu echter Aleppo.”