buitenland

FBI heropent onderzoek naar e-mails Clinton

Door ANP - 28 oktober 2016

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse FBI heropent het onderzoek naar het e-mailschandaal rond presidentskandidaat Hillary Clinton. Dat schrijft FBI-chef James Comey vrijdag in een brief aan het Congres. Eerder dit jaar sloot de FBI het onderzoek naar de berichten die Clinton als minister van Buitenlandse Zaken via een privéserver verstuurde.

Comey schrijft nu dat er in een apart en niet-gerelateerd onderzoek e-mails zijn gevonden die mogelijk betrekking hebben op Clinton. De FBI gaat kijken of de nieuwe e-mails vertrouwelijke informatie bevatten. Comey benadrukte dat nog onduidelijk is of de e-mails relevant zijn en hoelang het onderzoek gaat duren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Clinton leidde in de periode waar het e-mailschandaal betrekking op heeft, liet weten alles te zullen doen om mee te werken aan het onderzoek, mocht dat worden gevraagd. ,,Maar we hebben op dit moment nog geen verdere details of informatie”, benadrukte een woordvoerder.

Volgens de New York Times is het bedoelde materiaal aangetroffen op in beslag genomen elektronische apparatuur van Huma Abedin, een medewerkster van Clinton, en haar ex-man Anthony Weiner. Tegen dit voormalig lagerhuislid loopt een onderzoek op verdenking van sexting, het mobiel versturen van seksueel getinte teksten of foto’s. De krant beroept zich op informatie van wetshandhavers. Weiner zou, niet voor het eerst, expliciete en illegale berichtjes hebben gestuurd, ditmaal aan een vijftienjarig meisje in North Carolina.