buitenland

Filipijnen blijft economisch verbonden aan VS

Door ANP - 21 oktober 2016

MANILLA (ANP) – De Filipijnen zal zijn handel en economische banden met de Verenigde Staten niet verbreken. Dat zei de Filipijnse minister van Handel Ramon Lopez vrijdag. Een dag eerder kondigde president Rodrigo Duterte nog een scheiding van Washington aan.

,,De president sprak niet over een scheiding in economische zin. We stoppen de handel met de VS niet.” Lopez zei dit tegen CNN tijdens een bezoek aan Japan waar hij samen met Duterte is.

De president wilde ‘scheiden’ van de Verenigde Staten. ,,Ik ga niet meer naar Amerika, daar worden we alleen maar beledigd.”

Verbijsterend

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, dat prat gaat op de goede relatie met de bevolking van de Filipijnen, noemde de opmerkingen van Duterte ,,verbijsterend” en wilde weten wat de nieuwe president precies bedoelt met zijn ,,scheiding van de VS”.

Een woordvoerder van president Duterte zei vrijdag dat men moet wachten met het trekken van conclusies totdat er verder toelichting gegeven wordt door Duterte zelf. ,,Er is geen haast voor ons geboden om de speech van de president te duiden. We moeten wachten op nadere uitleg van hem zelf.”