buitenland

Frankrijk wil meer gevangenissen bouwen

Door ANP - 06 oktober 2016

PARIJS (ANP) – De Franse regering wil 33 nieuwe gevangenissen bouwen en oudere renoveren om de voortdurende overbevolking in het gevangeniswezen aan te pakken. De constante drukte in de gevangenissen draagt volgens de Franse justitie bij aan de radicalisering van islamitische gedetineerden.

Het Internationaal Centrum voor Gevangenisonderzoek (ICPS) houdt een lijst bij van landen met overvolle gevangenissen. Frankrijk neemt op die lijst de derde plaats in: terwijl er plek is voor 58.587 gevangenen zitten 68.253 mensen achter de tralies.

Naar schatting 325 gevangenen hebben banden met terreurorganisaties. Daarnaast zijn zo’n 1400 mensen tijdens hun gevangenschap geronseld door extremistische moslims. De Franse justitie hoopt met de nieuwe gevangenissen de angel uit dit probleem te halen. ,,Geloofsverspreiding gedijt bij overbevolkte gevangenissen, niet alleen vanwege de drukte maar ook omdat sommige gevangenen alle hoop verliezen”, zei minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas vorige maand.