buitenland

Hoger beroep Erdogan over komiek afgewezen

Door ANP - 14 oktober 2016

KOBLENZ (ANP) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vergeefs beroep aangetekend tegen het besluit van het Openbaar Ministerie in Mainz de tv-komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. De procureur-generaal van Rijnland-Palts, waar de zendgemachtigde ZDF is gevestigd, vond het bezwaar dat Erdogan via zijn Duitse advocaat tegen de beslissing maakte ongegrond.

Böhmermann declameerde in maart in zijn programma Neo Magazin Royale een gedicht waarin hij zich onder meer afvroeg of je Erdogan een geitenneuker en pedofiel mocht noemen. De officier van justitie in Mainz stelde vorige week dat de grens tussen satire en smaad niet bewust is overschreden en zag ervan af de presentator voor de rechter te dagen. Zijn directe baas in Koblenz gaf hem vrijdag gelijk.

Erdogan kan nu alleen nog naar het hooggerechtshof van de deelstaat om alsnog vervolging van Böhmermann af te dwingen. Hij heeft daarvoor dertig dagen de tijd.