buitenland

Iraaks leger zet aanval in op Hamdaniyah

Door ANP - 22 oktober 2016

MOSUL (ANP) – Het Iraakse leger is zaterdag een groot offensief begonnen om de stad Hamdaniyah op de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te heroveren. Hamdaniyah ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Mosul.

Een Iraakse generaal zei tegen CNN dat het leger het kantoor van de burgemeester en het belangrijkste ziekenhuis van Hamdaniyah al in handen heeft. Hij zei dat zeker vijftig strijders van IS zijn gedood.

Het Iraakse leger en zijn bondgenoten begonnen in de nacht van zondag op maandag een offensief om Mosul te heroveren op IS. De terreurbeweging kreeg de stad in het noorden van Irak in 2014 in handen. De minister van Binnenlandse Zaken van de regionale Koerdische regering in Irak, Karim Sinjari, zei zaterdag dat de troepen bij hun opmars naar Mosul de stad tot op vijf kilometer zijn genaderd. Volgens de bewindsman zijn er aanwijzingen van rebellie tegen IS in Mosul.

De Iraakse premier Haider al-Abadi sprak zaterdag in Bagdad met de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter over de opmars naar Mosul. Na de ontmoeting zei al-Abadi dat hij een aanbod van Turkije om te helpen van de hand heeft gewezen. ,,Ik weet dat de Turken willen meedoen, maar dit willen de Irakezen zelf afhandelen”, zei de Iraakse regeringsleider tegen de Turkse krant Hürriyet.

Turkije heeft een militair contingent in Noord-Irak om strijders te trainen. Die moeten onder meer helpen bij de herovering van Mosul. Dat is tegen het zere been van de regering in Bagdad, die de aanwezigheid van Turkse troepen ziet als inbreuk op de Iraakse soevereiniteit.