buitenland

Kans Portugees Guterres als VN baas stijgt

Door ANP - 05 oktober 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – De vroegere Portugese premier Antonio Guterres maakt grote kans de opvolger te worden van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Zijn kansen groeiden in de zesde stemronde woensdag.

Geen van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad stemde tegen Guterres (67) en dat wordt als een duidelijke stap richting zijn benoeming gezien. De vijftien leden van de raad stemmen steeds in het geheim over de tien kandidaten.

Om Guterres uiteindelijk officieel aan te bevelen bij de Algemene Vergadering van de VN moet de Veiligheidsraad eerst nog een resolutie aannemen. Die moet dan minstens negen stemmen voor hebben en geen enkele tegen. Ook die stemming vindt achter gesloten deuren plaats.