buitenland

Kant Award voor Haifaa al Mansour

Door ANP - 01 oktober 2016

FREIBURG ( ANP/DPA) – De 42-jarige Saudi-Arabische filmmaker Haifaa al Mansour heeft zaterdag de Immanuel Kant World Citizen Award ontvangen, waar een bedrag van 15.000 euro aan verbonden is. Ze krijgt de onderscheiding omdat ze volgens de jury als eerste vrouwelijk filmregisseur uit Saudi-Arabië taboes doorbreekt en een baken van hoop is voor de filmkunst in de Arabische wereld.

De regisseuse debuteerde in 2012 met ,,Wadjda’’, waarin een 11-jarig meisje uit Saudi-Arabië vecht om te mogen fietsen, wat in haar land voor vrouwen en meisjes verboden is. De film werd in Saudi-Arabië opgenomen en won diverse filmprijzen.

Ook de Iraanse regisseur Jafar Panahi (56) kreeg een prijs voor zijn geëngageerde films. Hij kon de onderscheiding niet in ontvangst nemen, omdat Panahi in 2010 veroordeeld is tot enkele jaren gevangenisstraf en een 20-jarig reisverbod.

De Kant Award gaat naar personen die zich inzetten voor vrede, internationaal begrip en de rechtsstaat.