buitenland

Mensenrechtencommissaris niet naar Rusland

Door ANP - 11 oktober 2016

STRAATSBURG (ANP) – De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, reist niet af naar Rusland. De autoriteiten hebben hem ,,onacceptabele beperkingen’’ opgelegd, liet hij dinsdag weten.

Zo zou zijn bezoek aan Moskou maximaal 48 uur mogen duren, waardoor hij onvoldoende tijd heeft om met alle relevante partijen te praten en gesprekken buiten de hoofdstad te voeren. Het is de eerste keer dat een mensenrechtencommissaris om deze reden een bezoek afzegt.

Muiznieks’ bezoek zou in het teken staan van de persvrijheid en het werk van maatschappelijke organisaties. Zij moeten zich als ‘buitenlandse agent’ inschrijven als ze geld uit het buitenland ontvangen. De commissaris heeft daar bij zijn laatste bezoek in 2013 herhaaldelijk kritiek op geleverd. Hij gaat de mensenrechtensituatie in Rusland nu van een afstand beoordelen en daarop ook commentaar leveren.

De Raad van Europa is een intergouvernementele organisatie die het wel en wee van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten in Europa in de gaten houdt.