buitenland

Offensief bij Mosul hervat

Door ANP - 31 oktober 2016

BAGDAD (ANP/RTR) – De Iraakse krijgsmacht heeft zijn offensief ten oosten van Mosul maandag hervat. Het leger richt zich op de oostelijke oever van de Tigris, de rivier die door de Noord-Iraakse stad stroomt. De troepen aan het oostelijke front boekten vorige week sneller dan verwacht terreinwinst en staakten hun opmars om de eenheden aan de andere fronten de tijd te geven op te rukken.

Mosul is de tweede stad van Irak en er verblijven nog steeds circa anderhalf miljoen mensen. Het is sinds juni 2014 het belangrijkste Iraakse bolwerk van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die vooral wordt geleid door Iraakse ex-militairen. Het offensief om Mosul te heroveren is 17 oktober in gang gezet. De Verenigde Naties vrezen dat de strijd tot een kolossale golf ontheemden of vluchtelingen leidt.

De strijders van IS verdedigen hun bolwerk onder meer door burgers als menselijk schild te misbruiken. Ze hebben ook oliebronnen in brand gestoken en bestoken hun belagers met scherpschutters en zelfmoordaanslagen.

De Iraakse strijdkrachten, Koerdische strijders en sjiitische milities worden in de strijd om de stad ook bijgestaan door Amerikaanse militairen. Sjiitische milities proberen sinds zaterdag ten westen van Mosul de weg naar het Syrische Raqqa af te kappen. De 350 kilometer westelijker gelegen stad Raqqa is het Syrische hoofdkwartier van IS.