buitenland

Presidentsverkiezing Moldavië rustig verlopen

Door ANP - 30 oktober 2016

CHISINAU (ANP/DPA) – De bevolking van Moldavië is zondag naar de stembus gegaan om voor het eerst in twintig jaar direct een nieuwe president te kiezen. De autoriteiten in hoofdstad Chisinau hebben na de sluiting van de stemlokalen om 20.00 uur plaatselijke tijd bekendgemaakt dat de verkiezing rustig is verlopen. Ze schatten de opkomst op ongeveer 50 procent. Het land heeft 3,5 miljoen inwoners.

De eerste relevante resultaten worden maandag bekend. Als geen van de negen kandidaten de meerderheid heeft gekregen, volgt er vermoedelijk over veertien dagen een beslissende stemronde met alleen de beste twee. Hoewel de president van Moldavië vooral een representatieve taak heeft, kan hij wel degelijk invloed uitoefenen op met name de koers van de buitenlandpolitiek.