buitenland

Prominente ANC’er wil nieuwe partijleiding

Door ANP - 23 oktober 2016

JOHANNESBURG (ANP) – Jackson Mthembu, een vooraanstaand politicus van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, heeft zondag aangedrongen op het vertrek van de huidige leiders, onder wie president Jacob Zuma. De aanklacht die er ligt tegen minister van Financiën Pravin Gordhan wegens fraude, wekt volgens hem de schijn van machtsmisbruik voor politieke afrekeningen binnen de partij.

De hartenkreet van Mthembu, die in het parlement de fractiediscipline bewaakt, is een vervolg op de openlijke steunbetuiging van vicepresident Cyril Ramaphosa aan het adres van Gordhan. Die zei dat de rechtszaak niet ten koste zou mogen gaan van de pogingen de economie uit het slop te trekken.

Gordhan moet op 2 november voorkomen. Niet alleen zijn aanhangers maar ook analisten vinden dat een poging om de minister van Financiën de mond te snoeren wegens diens kritiek op de aanhoudende politieke invloed van een rijke familie uit de kring rond Zuma. ,,Naar mijn mening wordt een minister vervolgd om politieke redenen. Daarom zeg ik dat wij misschien niet het leiderschap hebben dat het ANC verder kan brengen”, aldus Mthembu, die zich medeverantwoordelijk voelt en dus ook zelf bereid is plaats te maken.