buitenland

Russen schenden Fins en Ests luchtruim

Door ANP - 07 oktober 2016

HELSINKI (ANP) – Finland en Estland hebben geklaagd dat Russische straaljagers in hun luchtruimen hebben geschonden. Eerst meldde Finland twee Russische gevechtsvliegtuigen die binnen 24 uur twee keer het luchtruim binnen scheerden. Later meldde Estland een vergelijkbaar incident met een toestel.

De tweede keer zond de Finse luchtmacht zelf vliegtuigen de lucht in, die het toestel identificeerden als een Russische SU-27.

Het Finse ministerie van Defensie verklaarde vrijdag dat de Russische jager over de Baltische Zee vloog. Eerder op donderdag vloog een Russisch gevechtsvliegtuig gedurende een minuut door het Finse luchtruim. Er werd door de Finnen sowieso veel activiteit van de luchtmacht van hun buur boven de Baltische Zee gemeten.

Minder dan een minuut

Het Estse ministerie van Defensie verklaarde dat een Russische jet minder dan een minuut in zijn luchtruim vloog zonder dat het toestel de identificatieapparatuur aan had.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende de aantijgingen. Alle oefenvluchten die op 6 en 7 oktober boven de Finse Golf, een deel van de Baltische Zee, zijn uitgevoerd, vonden plaats boven ,,neutraal water”, aldus een verklaring.