buitenland

Terreurverdachte Chemnitz opgepakt in Leipzig

Door ANP - 10 oktober 2016

LEIPZIG (ANP/DPA) – De Duitse politie heeft na een massale klopjacht een 22-jarige Syriër opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De man is in de nacht van zondag op maandag aangehouden in een huis in Leipzig, meldde de politie.

De politie deed zaterdag na een tip al een inval in de woning van de man, in de stad Chemnitz. Daar werden explosieven gevonden, vermoedelijk bestemd voor een terroristische aanslag. De Syriër kon toen ontkomen. De Duitse veiligheidsdienst had de politie op het spoor van de verdachte gezet.

De verdachte Jabr al-Bakr is in Duitsland officieel als vluchteling geregistreerd. De politie kreeg bij de aanhouding in Leipzig de hulp van de eigenaar van het huis waar de verdachte zich ophield. Al-Bakr zou de hem onbekende man op het station hebben aangesproken en om onderdak hebben verzocht. De man stemde in, maar waarschuwde zondagavond thuis telefonisch de politie. Toen de politie de inval deed, bleek de huiseigenaar de verdachte zelfs te hebben vastgebonden.

Springstof

Voorafgaand aan de arrestatie had de politie in het hele land een verbeten klopjacht op de Syriër gehouden. Onder meer de stations en luchthavens werden alle intensief gecontroleerd. De autoriteiten gaan ervan uit dat al-Bakr banden met Islamitische Staat heeft. Hij wordt maandag in Karlsruhe aan een rechter voorgeleid.

In het pand in Chemnitz vond de politie een pond springstof en 1 kilo chemicaliën om bommen mee te vervaardigen, melden Duitse media.

De politie heeft ook de huurder van de woning in Chemnitz waar al-Bakr verbleef, wegens medeplichtigheid aangehouden. Het gaat om een 33-jarige man uit Syrië. Hij werd gepakt op het centraal station van Chemnitz. Ook deze verdachte staat officieel als vluchteling geregistreerd.